Jeurgens, Bob

Bob Jeurgens

Hallo !!

Super leuk dat u mijn werken bekijkt op deze expositie. Ik ben Bob Jeurgens, 17 jaar en volg het vak kunst beeldende vorming aan het SG WereDi te Valkenswaard. Ik zit daar nu in mijn examenjaar van het gymnasium. Volgend jaar zal ik sociale geografie en planologie gaan studeren in Utrecht, waar ik ook op kamers ga; daar heb ik natuurlijk heel erg veel zin in, maar ik heb ook zin om mijn beeldende carrière hier op school mooi af te sluiten door middel van deze online expositie. 

Ik heb gekozen voor het vak kunst beeldende vorming om twee redenen. Ten eerste ben ik in mijn persoonlijke leven veel bezig met allerlei kunstuitingen. Ik zing en schrijf muziek, speel toneel en ook ben ik graag bezig met tweedimensionale beeldende kunst. Naast dat ik kunst als persoonlijke uitlaatklep zie, vind ik het ook nog eens erg leuk om me er mee bezig te houden. Ten tweede wilde ik ook vakken in mijn pakket die ervoor zouden zorgen dat ik een uniek pakket zou krijgen met daarin een goede balans tussen alfa-, bèta-, gamma- en praktische vakken. Kunst beeldende vorming was daarvoor een goede toevoeging voor mij.

Ik heb me dit jaar tijdens de lessen kunst beelden gefocust op het thema blessed. In eerste instantie omdat de esthetische aspecten die dat thema bij mij oproepten, mij meteen heel erg aanspraken. Ik ben als beeldend kunstenaar namelijk ook echt iemand die zich graag met de esthetiek van zijn werken bezig houdt. Toen ik later naar mijn persoonlijke interpretatie van 'blessed' ging zoeken kwam ik tot de conclusie dat het thema voor mij bestaat uit aspecten als balans, geluk en het hemelse. Hoe ik deze aspecten heb toegepast in mijn twee werken, leest u later in deze blog. Hieronder ziet u eerst een aantal foto's van het de oriëntatiefase van mijn proces.

Opstartfase: brainstormen en het maken van mindmaps

Schetsfase: allereerste associaties bij het thema visueel op papier zetten

Schetsfase: allereerste associaties bij het thema visueel op papier zetten

Schetsfase: beelden verzamelen met betrekking op het thema

Werk 1.
Valkenswaard o'nice, hout, karton en papier, 110 x 35 x 35 cm, 2021 



In deze video is een film te zien van mijn eerste werk ''in actie''. In het echt is dit kunstwerk interactief, maar door middel van deze video is geprobeerd te illustreren hoe het systeem van het werk in elkaar zit. In het midden is een vooraanzicht te zien van het werk waar u de stellage ziet kantelen naarmate er meer bladzijden omgeslagen worden. Daarboven en -onder zijn de foto's afgebeeld die op de bijbehorende pagina's te zien zijn in het boek. Het fotoboek is geplaatst op een houten plank die door middel van een rolgewricht verbonden is aan het onderstel gemaakt uit houten balken met ruwe textuur en kleur. De combinatie van deze twee delen functioneert als een weegschaal. Hieronder is een selectie van foto's uit het fotoboek dat op de video's te zien is, weergegeven.





Op de foto's uit het fotoboek zijn beelden te zien van Valkenswaard na hevige sneeuwval in februari 2021. Deze foto's zijn gemaakt en gekozen vanuit het contrast in balans / uit balans. Deze (dis)balans kan hem in allerlei dingen zitten, zoals onder andere de onderwerpkeuze van de foto, de compositie of de lichtinval. In totaal zijn er 24 foto's terug te vinden in het fotoboek, één op elke pagina.

Het fotoboek ligt open in het midden, dan is de weegschaal dus in balans. Dit komt overeen met wat de toeschouwer ziet op de foto's in het boek, deze zijn ook in balans en stralen een vorm van rust uit. Als de toeschouwer vervolgens de bladzijden van het boek naar een zijde omslaat, wordt de weegschaal langzaam verstoord en raakt deze hierdoor uit balans. Hoe meer bladzijden van het fotoboek omgeslagen worden, hoe meer de foto's uit balans raken en hoe meer de weegschaal kantelt, totdat deze uiteindelijk evenwijdig loopt aan de steunpaal en dus volledig uit balans is geraakt.

Een van de aspecten die het thema blessed insluit is voor mij 'balans': rust en sereniteit. Het interessante hieraan is dat deze rust en sereniteit ook verstoord kunnen worden. Ik ben daarom op zoek gegaan naar welke zaken in de rust van zachte, vers gevallen sneeuw de grenzen van balans opzoeken, en misschien ook wel over drie grens heenstappen. In Valkenswaard o'nice worden contrasten in het winterse Valkenswaarde straatbeeld recht tegenover elkaar gezet.

De titel ''Valkenswaard o'nice'' is een verwijzing naar een slogan die de gemeente Valkenswaard in de winter normaalgesproken toepast tijdens evenementen, maar ook om toeristen te trekken. Twee zaken waar in de huidige tijd totaal geen sprake meer van is. Wegens dit contrast, en de relatie met het ijzige thema van de foto's, leek dit mij een hele interessante titel voor dit werkstuk. Als je goed kijkt is in de foto's deze slogan ook terug te vinden op bijvoorbeeld banners.

Werk 2
Miraculum quadratae in vita insectae, animatie (balpen op papier), 00:44 , 2021

LET OP: ONDERSTAANDE VIDEO BEVAT SNEL FLITSENDE BEELDEN!!!


In deze animatie zijn in totaal 12 verschillende insecten te zien. Deze zijn verdeeld over zes verschillende beelden, die elk belicht worden met rood en blauw licht. Onder deze tekst is van een voorbeeld het beeld onder drie omstandigheden te zien; onder wit licht, rood licht en blauw licht. Alle insecten zijn met balpen opgezet met een rode helft en blauwe helft op papier, per vel twee insecten over elkaar heen en op allebei de helften een rood en een blauw deel. In de animatie wisselen de door rood belichte beelden, en de door blauw belichtte elkaar snel af. Ieder beeld komt in totaal drie keer aan bod. De titel van het nummer dat deze animatie begeleidt is Clairvoyant van MISOGI.

Witte belichting

Rode belichting
Blauwe belichting



Voor mijn tweede werk heb ik gekozen om me te richten op een ander aspect van het thema blessed, namelijk het wonder van het leven. Ik verwonder me namelijk veel over het feit dat wij als mensen bestaan en ons ook bewustzijn van ons bestaan, maar ook alle andere levensvormen om ons heen zijn allemaal even speciaal. In het bijzonder ben ik me gaan focussen op insecten, waarvan een heel bijzonder kenmerk is dat zij altijd bijna exact symmetrisch zijn, een bijzondere eigenschap die voor mij een waar wonder van de natuur symboliseert.

Het is dan ook die symmetrie binnen die insecten waar ik bij dit werk gebruik van heb gemaakt. Met behulp van verschillende kleuren inkt en verschillende kleuren licht heb ik door het maken van een animatie met snel bewegend beeld de illusie op kunnen wekken dat er steeds hele insecten te zien zijn, hoewel elk frame in werkelijkheid slechts maar bestaat uit twee halve dieren.

De titel van dit werk luidt ''Miraculum quadratae in vita insectae''. Letterlijk vertaald uit het Latijn betekend dit iets in de richting van ''Het wonder van de symmertrie in het leven van de insecten'', maar een iets vrijere vertaling zou zijn ''De verwondering over het voorkomen van symmetrie in het leven, zoals bij insecten''. Dit slaat natuurlijk direct terug op de betekenis die achter dit werk zit: de verwondering over het feit dat levende dingen bestaan en schoonheid kunnen veroorzaken. Het gebruik van Latijn is een verwijzing naar oude botanische illustraties, waarin verschillende planten- en diersoorten werden vastgelegd met behulp van tekeningen met daarbij tekst in de taal van de wetenschap, het Latijn. De manier waarop de insecten in dit werk weergegeven zijn, is geïnspireerd op die illustraties.


Botanische illustratie #1 (E. Donnovan, 1805)
Botanische illustratie #2 (E. Donnovan, 1801)









Populaire posts van deze blog

Welkom